tungelund dk.jpg

 

 

 

Smuk natur og historiens vingesus – set fra søsiden

Det er nok en af landets smukkeste sejlture, rundfarten fra Næstved Havn ud forbi Gavnø Slot og Karrebæksminde. Campister på De Hvide Svaner kan stige direkte på båden i sommersæsonen.

 

Vil I også opleve den unikke og historiske side af Næstved og Karrebæk Fjord fra vandsiden, så gør turbåden ”Friheden” i perioden 24. juni til 31. august ekstraordinært holdt ved De Hvide Svaner Camping. Den familievenlige og smukt beliggende campingplads er nemlig stoppested på den lidt over to timer lange sejlads rundt i et af landet smukkeste og mest interessante områder.

De Hvide Svaner Camping er placeret midt mellem Næstved og Karrebæksminde, en godt 15 kilometer lang strækning langs afslutningen af Susåen, som er Sjællands største vandsystem og længste å beliggende i det sydlige Sjælland.

Næstved er officielt grundlagt i 1135 og fik status af købstad allerede i 1140, men byen kan spores mere end 500 år længere tilbage, og siden middelalderen har den været en af Sjællands vigtigste byer. Helt frem til 1930 sejledes en mængde varer til Karrebæksminde, for derefter at blive transporteret på flodpramme ind til selve Næstved. På det tidspunkt udgravede man en regulær skibskanal fra Næstved ud til Karrebæk Fjord og fik dermed direkte skibsadgang til og fra Smålandsfarvandet. Den nye kanal fik blandt andet stor betydning for byens to papirfabrikker, og der blev produceret og forarbejdet papir ved åen helt frem til 1992.

Når turbådsturisterne i dag tager turen fra Næstved Havn ud til Karrebæksminde opleves blandt andet stemningen af fordums liv ved bredden.  Turen går tillige forbi Gavnø Slot, som nævnes første gang i 1205. Hovedbygningen er opført i 1402-1408, tilbygget i 1584-1663-1682 samt ombygget i 1755-1758. Slottet er i dag kendt for sin store park, og en tilnærmelsesvis berømmet tulipanpark. På turen med ”Friheden” er det blandt andet muligt at stige af ved Gavnø.

Turene fra De Hvide Svaner Camping udgår fra pladsen tirsdage tre gange i dagtimerne samt en aftentur på torsdage efter spisetid. Mere information om sejlturene kan ses på hjemmesiden dehvidesvaner.dk.