tungelund dk.jpg

 

 

 

Maskin Og Materiel Magasinet (uddrag fra artikel)

 

Preben er vores mor

Livet som maskinfører på Endelave byder kun på få udfordringer efter arbejdstid. Ikke overraskende fylder maden en del i dagligdagen.

 

 

Her dufter af mad. Ikke sådan hengemt og fimsekedelig madpakkemad, men af varm mad. Herremad. Fra panden, der står på den ene af det lille trinette-køkkens kogeplader, lyder den karakteristiske, spruttende lyd af fedtstof, der langsomt men sikkert steger dagens spejlæg færdig. Proteiner og energi til de hårdtarbejdende folk.

Det er frokostpause på en arbejdsplads i Danmark. Den 10 mands store mandskabsvognen ser ud, som den slags nu gør, men omgivelserne er noget forskellige fra det øvrige land. Vi er nemlig på øen Endelave, der ligger i Kattegat, en lille times sejlads fra Snaptun ved Horsens, og de fem herrer fra MTHøjgaard står for det praktiske arbejde i forbindelse med udvidelsen af havnen på Endelave.

Her fylder kaffemaskine, mikrobølgeovn, det allerede omtalte trinette-køkken samt flade og dybe tallerkner i selskab med kaffekopper, glas og hvad der ellers hører til en almindelig dansk husholdning, godt op i mandskabsvognen. Og til forskel fra andre arbejdspladser ses det tydeligt, at her kokkereres mere end vanligt.

- Preben er vores mor. Han sørger for, at vi alle får varm aftensmad, ligesom han af og til laver noget lækkert her til frokost. Og så sørger han for havregrød til mig om morgenen. Uden ham gik det helt sikkert ikke, lyder det muntert fra Thomas Friis, mens de to spejlæg bliver langet over på tallerken.